Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Над 270 000 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех пристигнаха у нас

От началото на май досега са се имунизирали близо 125 000 души

Янка Петкова 10 май 2021 в 11:20 1604 0

Над 270 000 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех пристигнаха тази сутрин в страната. Това е резултат от постигнатото споразумение от ЕК за ускорени доставки. През второто тримесечие на тази година очакваме да получим около 5,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19, съобщи на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб (НВЩ) Богдан Кирилов.

По думите му най-голям дял има ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". За май потвърдените количества са около 2 млн., а за юни 2,5 млн. от всички одобрени препарати.

По думите на Кирилов от днес стартира записването за ваксина по избор през е-портала. Това стана възможно след като доставките на ваксини станаха редовни. 

"Може да се индикира предпочитана ваксина налични са двете РНК ваксини, най-желана е на "Пфайзер"/"Бионтех". От началото на май досега са се имунизирали около 125 000 души, голяма част от тях в зелените коридори", посочи той. 

Кирилов съобщи още, че днес се провежда среща между "Информационно обслужване", представители на общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да се уточни механизмът, по който ще се правят онлайн заявките за ваксини от джипитата. 50% от доставките ще бъдат разпределяни към тях.

Той уточни, че след заседанието на НВЩ ще има яснота и дали ще продължат да работят зелените коридори.

Ваксината на "Янсен" няма да се пуска за свободно приложение стана ясно още от брифинга. До момента страната ни е получила  26 400 дози от нея, в сряда се очакват още 12 000. Тези количества ще бъдат насочени приоритетно към туристическия бранш, обясни Кирилов.

Богдан Кирилов коментира и възможността за поставяне на РНК ваксина като втора доза след първа на "Астра Зенека":

"Имаше решение на Националния ваксинационен щаб, в което беше издадена тази препоръка. Очакваме и становище на ЕМА. Анализират се данни от клинични изпитвания във Великобритания и съвсем скоро ще има окончателно становище."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!