МЗ проверява болници за фалшиви назначения

OFFNews 09 януари 2018 в 17:35 1449 0

Кирил Ананиев

Здравното министерство ще направи проверки в редица болници за фалшиви назначения. 

Проверки ще има във всички болници, за които има информация за такива назначения, стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев. 

Такава проверка ще има и в болницата в Белоградчик.

Здравният министър уточни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.

Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения.

"Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла", посочи Кирил Ананиев.

Ананиев коментира и медицинските стандарти, като подчерта, че в някои от тях има изисквания, неотговарящи на актуалното състояние на системата, затова всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за НРД.

По отношение недостатъчния брой медицински сестри в страната Ананиев заяви, че от МЗ могат да предложат на образователното министерство да увеличи приема за сестри и може да се създаде организация за повишаване на квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи.

Що се отнася до увеличаване на заплатите на медицинските сестри, този въпрос не е от компетенциите на здравния министър и трябва да се разгледа заедно със синдикати и работодатели, коментира Ананиев.

Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!