''Модерна'' разкрива изследователски център във Великобритания

Центърът ще разработва РНК технологии за борба с болести като рака, деменцията и сърдечносъдовите заболявания

OFFNews 22 юни 2022 в 12:51 928 0

Модерна

Снимка Getty Images

Модерна с изследователски център във Великобритания

Американската биотехнологична компания "Модерна" (Moderna) ще изгради във Великобритания изследователски и производствен център за ваксини на базата на иРНК, съобщи днес британското правителство, изтъквайки желанието си да се подготви "за бъдещи пандемии", предаде Франс прес.

Договорът, чиито финансови клаузи, не бяха огласени, има за цел да осигури на потребителите на британската обществена здравна служба достъп до "следващо поколение ваксини и лечения", посочва в комюнике британското здравно министерство.

Контрактът включва изграждането на център за изследвания и разработка на РНК ваксини, център за производство на ваксини, както и осъществяване на значителна част от клиничните изпитвания на територията на Обединеното кралство.

Правителството подчертава "централната" роля на тази технология в борбата с пандемията и нейния "потенциал за постигане на пробив при някои болести като рак, грип, деменция или сърдечни заболявания".

Строителството се очаква да започне още тази година, а първите ваксини да бъдат произведени през 2025 г.

"Центърът ще може бързо да увеличи производството си в случай на извънредна здравна ситуация, което ще разшири възможностите на Обединеното кралство да реагира на бъдещи пандемии", се казва в комюникето.

"Нашата инвестиция ще гарантира ваксини срещу най-опасните вируси, нареждайки ни в челната редица в борбата срещу бъдещите заплахи", заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от министерството.

Великобритания - една от най-засегнатите от пандемията от ковид страни в света, с близо 180 000 смъртни случая, през последните години масирано купува ваксини, главно с РНК технологии, от "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна", докато произвежда предимно по-традиционните серуми "АстраЗенека"/"Оксфорд" (AstraZeneca/Oxford).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови