Мобилните телефони могат да причинят тумор в мозъка, реши италиански съд

OFFNews 21 април 2017 в 11:40 6405 0

Италиански съд реши, че постоянните разговори по мобилен телефон са причинили тумор в мозъка на мъж.

Съдът в северния град Иврея отсъди на 57-годишния Роберто Ромео държавна пенсия. Решението е взето на 11 април, но за него става ясно едва днес. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Ромео свидетелства за това, че е бил принуден да разговаря по мобилния си телефон по работа в рамките на 3 до 4 часа всеки работен ден в продължение на 15 години.

За първи път съд реши, че има връзка между продължителна употреба на мобилен телефон и мозъчен тумор, обяви адвокатът на Ромео. 

Самият Роберто Ромео пък подчерта, че не е имал намерение да демонизира мобилните телефони, но "вярвам, че трябва да сме наясно как трябва да ги използваме". 

"Аз нямах избор и трябваше да използвам мобилен телефон, за да разговарям с колеги и да организирам работата си - в продължение на 15 години аз говорех по телефона през цялото време - вкъщи, в колата. Започнах да чувствам дясното си ухо запушено през цялото време, а през 2010 г. стана ясно, че имам тумор. За щастие, се оказа доброкачествен, но вече не чувам, защото трябваше да ми премахнат слуховия нерв", каза той. 

Съдът му отсъди 500 евро пенсия на месец, която ще бъде изплащана от държавна застрахователна компания, занимаваща се с обезщетяване след трудови злополуки. 

Изследванията на потенциалния риск от използването на мобилни телефони до момента не са установили сериозен риск за човешкото здраве на базата на времето, в което повечето хора разговарят по телефона. Според други изследвания продължителното говорене по мобилен телефон може да създаде известен риск, но за момента е твърде рано да се правят категорични изводи, тъй като тази технология е сравнително нова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови