Млади лекари преглеждат хора от третата възраст в Бургас

Хипертонията и преддиабетните състояния са най-честите проблеми при възрастните

OFFNews 03 май 2023 в 15:55 600 0

измерване на кръвно налягане

Снимка Pixabay

Кампанията се осъществява със съдействието на местната администрация

Бургаски лекари подеха кампания, в която ще преглеждат на място възрастни хора в пенсионерските клубове в Община Бургас. Идеята е на Сдружение "Младите лекари" и местната администрация, като в рамките на инициативата ще се извършват прегледи и консултации от кардиолози, общопрактикуващи лекари и ендокринолози, работещи в няколко от големите лечебници в областния център.

Превантивната програма ще се реализира под надслов „Грижа за вашето здраве“, като целта е да се предложат здравни услуги на възможно най-голям брой пенсионери. Посещенията ще се извършват по предварително уточнен график, съобщиха от Сдружението на младите лекари. Оттам допълниха, че прегледи ще се извършват през целия летен сезон.

Особено внимание ще бъде обърнато на консултациите, които ще насочват пациентите към мерките за превенция, които е необходимо да вземат срещу редица заболявания.

Хипертонията и преддиабетните състояния се оказват най-честите проблеми сред възрастните хора, а те значително увеличават рисковете от остри състояния и сериозни здравословни проблеми. Приоритет на младите лекари са възрастните хора в отдалечените квартали и села, тъй като в общия случай те неглижират превенцията на здравето си, поради затруднения достъп до болничните заведения, отчете председателят на сдружението д-р Стамен Пишев.

До момента лекари са посетили на място пенсионерските клубове в кварталите "Лозово“, "Рудник" и селата Маринка и Твърдица. Предстоят посещения в Равнец, Братово, Брястовец, Миролюбово и други.

Нашата цел е да се проведе комплексен скрининг, който включва снемане на анамнеза, измерване на артериално налягане и кръвна захар. Искаме да обърнем внимание на основните обществено-значими заболявания, като сърдечно-съдовите, ендокринните и техните усложнения. Това, което прави впечатление, е недобрият контрол на артериалното налягане в хода на измерването на една част от хората в тази възраст, въпреки провежданата медикаментозна терапия. В такива случаи съветваме пациентите да проследят артериалното си налягане в домашни условия за 7 дни и да го запишат в специално изготвен за целта дневник. Това е изключително ценно за лекуващия ги кардиолог, който ще коригира лекарствения режим. Основната цел на измерването на кръвна захар е при установяване на високи стойности, пациентите да бъдат насочвани отрано при техните лекуващи лекари и така да се избегнат тежките усложнения на захарен диабет тип 2, разясни д-р Пишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки