Млад лекар от болница Токуда спаси дядо-беглец с COVID-19 и деменция

Възрастният човек е избягал по пижама от един от специализираните сектори за лечение на инфекцията в болницата

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2020 в 11:07 4596 0

Снимка Болница Токуда

Млад лекар от болница Токуда спаси дядо с COVID-19 и деменция, съобщиха от лечебното заведение. 

Възрастният човек е избягал по пижама от един от специализираните сектори за лечение на инфекцията в болницата. 85-годишният пациент на Ковид звеното в Токуда е успял да излезе през аварийния изход на отделението и е напуснал незабелязано болницата в малките часове на денонощието. Той е с деменция, след прекаран инсулт и има усложнения от ковид-инфекция, които налагат болнично лечение.

Д-р Добромир Райков е специализиращ гастроентеролог, който дава дежурства в един от ковид секторите на болница Токуда. Към края на смяната, около полунощ, екипът в отделението установява скорошната липса на един от пациентите. Видеонаблюдението показва, че е излязъл извън болницата. Уведомени са районното полицейско управление и роднините на болния.

След 6-часовата изтощителна смяна, д-р Райков не поема към своя дом за заслужена почивка. Мисълта за пациента, който е възрастен, с инфекция, не осъзнава своите действия и е неподходящо облечен за атмосферните условия, не му дава спокойствие. Той се качва в личния си автомобил в извънработно време, и тръгва да търси пациента. Намира го на улицата на около километър от лечебното заведение. Без колебание го качва в собствения си автомобил, докато е цивилен, и го връща обратно в отделението.

Предвид обстоятелствата - ковид-инфекцията, свързаните заболявания и деменцията, това неосъзнато излизане по пижама в студа навън е ситуация, която е можело да коства живота на пациента при по-продължителен престой. За щастие, д-р Райков приема мисията да бъде до своите пациенти при всички положения, и да изпълнява своя дълг като лекар и като човек.

След връщането в болницата, пациентът продължава лечението си и е изписан като преборил успешно инфекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови