Министерство на здравеопазването: Обществената поръчка за Националната детска болница е напълно прозрачна

OFFNews 14 август 2019 в 17:05 1336 0

Снимка Архив

Обществената поръчка за Детската болница е направена съгласно закона и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки. Това обявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). От ведомството изтъкнаха, че провеждат политиката на пълна прозрачност.

От здравното ведомство уточниха, че са проучили практиката и опита на други държави, а в хода на подготовката на документацията са ангажирали водещи педиатри от страната. Уточнява се, че от фирмата изпълнител се изисква наличието на опит в изграждането лечебни заведения за болнична помощ, наличие на опитен и доказан екип от специалисти на отделните етапи на проектирането и изграждането.

След провеждане на обществена поръчка сградата е била обследвана през месец февруари 2019 г. от фирма „Балмер инженеринг" ООД. Заключението на експертите е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. В общия разчет за изграждане на лечебното заведение са предвидени и средства за строително-възстановителните дейности.

От МЗ посочват още, че отделните части на инвестиционния проект във фаза „Технически проект" ще бъдат придружени с подробни количествени сметки, както е разписано в техническата документация. На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор.
Освен това МЗ ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор.

Поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата, се посочва в изявлението на здравното ведомство. Съгласно тръжната документация, възложителят няма да приема изготвените от изпълнителя проекти по отделните части на строителството до отстраняване на констатираните недостатъци.

Фирмата изпълнител е длъжна да съгласува на визата за проектиране със съответните експлоатационни дружества. Посочено е още, че ще се спазват всичките (девет броя) наредби, които имат отношение към проектирането и изграждането на такъв обект.

Предвижда се болницата да бъде оборудвана с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са предмет на настоящата обществена поръчка, изтъкват от МЗ. Ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници.

Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Предстои Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по жалбата на Камарата на архитектите в България, които искат КЗК да спре обществената поръчка с временна мярка. Основните възражения са по отношение избраният от възложителя вид на процедурата - инженеринг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!