Микроробот открива увредени клетки

OFFNews 30 март 2023 в 09:27 809 0

учени

Снимка Скрийншот

Учени от университета в Тел Авив

Учени от университета на Тел Авив, Израел, разработиха хибриден микроробот, способен да улавя увредени клетки, съобщава сайтът на учебното заведение.

Устройството е с размерите на една биологична клетка (около 10 микрона в диаметър).

Микророботът се управлява и придвижва с помощта на два различни механизма - електрически и магнитен. Той е в състояние да се движи между различни клетки в биологична проба, да ги разграничава, да определя дали са здрави или увредени и след това да транспортира желаната клетка за по-нататъшно изследване, например генетичен анализ.

Изследователите обясняват, че хибридният механизъм за задвижване на микроробота е от особено значение във физиологична среда, каквато е тази на течните биопсии.

Способността на устройството да се движи автономно е вдъхновено от биологичните "микроплувци" като бактерии и сперматозоиди.

Миниатюрният робот освен това може да доставя лекарство и/или ген в целевата клетка.

За да демонстрират възможностите на микроробота, изследователите са го използвали за улавяне на кръвни и ракови клетки, както и на бактерия. Тестовете са показали, че той е в състояние да прави разлика между клетки с различни нива на жизнеспособност, като например здрава клетка, увредена от лекарство клетка или умираща клетка.

След като идентифицира желаната клетка, микророботът я улавя и я премества на място, където може да бъде допълнително анализирана.

Разработката може да намери приложение в медицинската диагностика, транспортирането и скрининга на лекарства, хирургията и опазването на околната среда.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)