Министерството на земеделието на САЩ предупреди домакините и готвачите в заведенията за хранене, да спрат да мият птичето месо, преди готвене. Предупреждението е публикувано на правителствения сайт.
Миенето на сурови птици не само е безполезно, но и опасно, и увеличава риска от отравяне, твърдят представители на Департамента по здравеопазване.
Изследване е показало, че студената вода не убива салмонелата и кампилобактериите, а микроорганизмите попадат върху съдовете, продуктите и готварските прибори.
В 25% от случаите, при миене на сурово птиче месо, са били открити бактерии върху повърхности в радиус от един квадратен метър. Салмонелата била открита върху врата на хладилник, кутии с подправки, продукти и салати.
Тази бактерия е причинител на салмонелозата. Болестта започва внезапно с треска, висока температура, гадене, повръщане и стомашно-чревно разстройство (диария). Човек изпитва остра коремна болка, главоболие и мускулна треска. Тялото се обезводнява. Подобни са симптомите и при кампилобактериозата, причинена от кампилобактерии. Обикновено заразата се предава при контакт със сурово месо.
Единственият начин да бъдат убити бактериите в птичето месо е продължителната термична обработка при най-малко 74 градуса по Целзий, се казва в съобщението на специалистите.
От Министерството на земеделието на САЩ припомнят, че суровите продукти, трябва да бъдат съхранявани отделно от останалата храна при готвене, а съдовете и ръцете трябва да се мият по-често.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)