Меджидиев: Повишените заплати на медиците бяха пиар акция на предишния кабинет

Янка Петкова 15 октомври 2022 в 11:46 1737 0

Илияна Йотова, Асен Меджидиев

Снимка Янка Петкова

Илияна Йотова, вицепризидент на РБ, Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

По-високите заплати за медиците са били обещани, но не е бил осигурен финансовият ресурс, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който присъства на откриването не конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика" в Сандански.

Нашият служебен кабинет е от два месеца това. Това са наследени събития. Докато са давани компенсации по време на извънредната епидемична обстановка, хората са били спокойни, но това не е регламент. Във всяко повишаване на цени и даване на високи заплати трябва да има устойчивост – да има бюджет, да се гласуват тези пари и за следващата година хората да са спокойни за възнагражденията си, коментира Меджидиев.

Той припомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лв., за да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ.

Същите са проблемите и със служителите на РЗИ, посочи министърът.

Обявени са за държавна администрация, но не са повишени доходите им. Напълно подкрепям исканията им. Затова трябва да има максимално бързо парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора. Когато има нормално правителство и хората ще са доволни, подчерта Меджидиев.

Според подписания през април тази година Колективен трудов договор стартовата заплата за лекар трябваше да се увеличи на 2000 лв., 1500 лв. се очаква да е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лв. за санитар.

По-високите заплати трябваше да бъдат постигнати с подписания анекс към НРД 2022 между НЗОК и БЛС, с който се увеличиха цените на медицинските дейности. По-високите клинични пътеки обаче не доведоха да по-високи доходи за медиците, тъй като заради увеличените разходи, едва 41% от болниците успяха да постигнат фиксираните в КТД заплати. От БЛС обвиниха здравния фонд, че пести пари, за да ги върне в бюджета, вместо да ги разпредели между изпълнителите на медицинска дейност. От Касата контрираха, че плащат за извършена дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови