Липсва лекарство за диабетици във Варна

OFFNews 11 септември 2023 в 11:49 628 0

аптека

Снимка БГНЕС

Недостиг на инсулин

В аптечната мрежа на Варна липсва инсулинът за диабетици – Tresiba. Хората се притесняват, че това може да застраши живота на болните или сериозно да влоши състоянието им.

Сигналът е от жена, която разказва, че от 3 месеца синът ѝ не може да намери в аптеките единия от предписаните му инсулини.

“Той е на два инсулина. Този се води дневен, разчита на запасите. Пести по някакъв начин този инсулин, за да може да му стига. През деня, ако случайно той не се храни, значи инсулинът се намалява. Така че, той си спестява по някакъв начин от дозите, които трябва да се поставят, обяснява майката.

Синът ѝ е на инсулин повече от 20 години. Жената се притеснява, че не е толкова лесно да се намери заместител на изписания препарат:

“Ще може да се смени по някакъв начин, но трябва с лекаря, който го лекува. Може би, на него му е изписан точно този инсулин, защото е по-добър за неговия организъм”, предполага тя.

Жената търси инсулина във всички възможни аптеки и накрая се свързва с Министерството на здравеопазването, откъдето я препращат към вносителя.

“От фирмата вносител ми казаха, че редовно го внасят и нямало проблем досега с този инсулин. Макар да има дистрибуция, явно не достига до аптеките. Случвало се е да липсва и преди, но за един месец, не за толкова дълго време”, обяснява жената.

От Министерството на здравеопазването заявяват, че в страната се извършват ритмични доставки на инсулина. На 30 август е извършена последната доставка и предстои количествата да бъдат разпределени към търговците на едро.

Оттам допълват, че във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини в аптечната мрежа, са предприети действия за улеснена замяна на аналогови инсулини, което може да направи лекуващият ендрокринолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!