Личните лекари в Румъния ще ваксинират и по домовете

OFFNews Последна промяна на 25 август 2021 в 16:06 477 0

Правителството на Румъния одобри днес постановление, което регламентира извършването на ваксинация срещу COVID-19 от личните лекари в домовете на желаещите да се имунизират лица, както и в специализираните амбулатории на болниците, съобщава Аджерпрес.

Според нормативния акт тарифата за дейността по поставяне на ваксина срещу COVID-19 от семейния лекар в жилището на съответното лице, утвърдена като ваксинационна услуга в Националния електронен регистър на ваксинацията съгласно пълната ваксинационна схема, ще бъде 60 леи (12 евро) на доза.

Нормативният акт регламентира също така извършването на ваксинации в специализираните амбулатории на клиниките и болниците, като тарифата там ще бъде 40 леи (8 евро) на ваксинация.

Тарифите включват и медицинска консултация, както и наблюдение и съобщаване за евентуални странични реакции.

"Създадохме законова рамка, така че значителен брой хора да могат да бъдат имунизирани от семейните лекари по домовете си. Това е мярка, която има за цел да стимулира ваксинацията и защитата основно на възрастните хора, които са неподвижни или трудно подвижни. За ваксинацията по домовете увеличихме тарифата с 50 процента до 60 леи на ваксинация спрямо 40 леи, колкото е в кабинета. Разликата е предназначена да покрие разходите за пътуване", заяви здравният министър Йоана Михаила.

По-рано тази година правителството увеличи от 30 на 40 леи сумата, която семейните лекари получават за всяко ваксинирано лице.

Михаила добави, че пациентите с хронични болести пък ще могат да се ваксинират в специализираните амбулатории, "именно за да защитим по-добре онези лица, за които съществува най-голям риск да се разболеят и да развият усложнения в случай на заразяване със SARS-CoV-2".

До вчера в Румъния са поставени 9 694 090 дози ваксина на 5 197 165 души, от които 5 075 202 са получили пълната ваксинационна схема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови