Личните лекари ще издават е-направления за тестове за коронавирус само при извънредно положение

OFFNews 12 декември 2020 в 19:33 3004 0

Личните лекари ще издават електронни направления за тестове за COVID-19 само при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в наредбата за достъпа до медицинска помощ, което трябва да влезе в сила от 18 декември, съобщи БНР.

Документът ще бъде обсъден спешно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Според проекта при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка джипитата ще издават е-направления за тестове и изследвания на пациентите си, както и електронни рецепти. Те ще се издават чрез специализиран медицински и аптечен софтуер.

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта се подчертава, че въвеждането на е-направление ще улесни работата на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности.

Подобен текст вече бе записан в публикуван в Държавен вестник в анекс към националния рамков договор, с който се въведе отдавна чаканото облекчение джипитата да предписват PCR тестове на пациентите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови