Личен лекар за ваксините: Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват ''обаждайте се''

OFFNews 05 март 2021 в 11:49 2824 0

Снимка Pixabay

„Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват „обаждайте се“. Личните лекари са пренебрегнати в снабдяването с ваксини.". Това каза по БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.

В списъка на д-р Крайселска има 120 чакащи за ваксина, 90 души вече са имунизирани, от тях 82 са били пациенти от рисковите групи, а на други 8 са били поставени ваксини, за да не се похабяват дози. Сред ваксинираните засега няма разболели се.

„Те всички се притесняват и при първата доза, и при втората“, разказа тя и допълни, че хронично болните не желаят да се ваксинират по фургоните и да се редят на опашка. 

Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар.

„На този етап сме на брифинги, на обещания“, изтъкна д-р Станислава Крайселска. „Ние на обещания не вярваме, ние вярваме на факти и на действия.“

Джипитата не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране. „Сигурно сме като доведеното дете на здравеопазването“, коментира тя, запитана за причините личните лекари да не фигурират там като вариант.

Д-р Крайселска съобщи и за друг проблем: лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя.

„Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“

По думите на лекарката в София вълната е била ноември. Тогава в нейната практика е имало над 300 души с коронавирус, от един момент нататък спрели да ги броят. Към момента при нея има 33 активни случая, предимно по-млади хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!