Лекарските организации се оттеглиха от COVID Алианса на НПО заради несъгласувани инициативи

OFFNews Последна промяна на 29 май 2020 в 12:16 1552 0

Българският лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари се оттеглят от инициативата на Националната пациентска организация "COVID Алианс - заедно срещу COVID-19". Това съобщиха от съсловните организации в писмо, предоставено на медиите.

Причината е, че според тях някои инициативи на пациентската организации не са съгласувани с останалите участници в Алианса и са в нарушение на Националния рамков договор.

По време на онлайн брифинг вчера от Националната пациентска организация се обявиха за спешно облекчаване на административните процедури за пациентите с хронични заболявания у нас с въвеждането на поетапна електронизация в здравеопазването и гарантиране на интегрирани социално-здравни грижи в домашна среда. Д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че се подготвя платформа, която да предоставя дигитални услуги за лекари и пациенти, които да подпомогнат здравеопазването до изграждането на единната държавна информационна здравна система. От НПО заявиха, че ще инициират срещи с ръководствата на НЗОК и МЗ, за да представят идеите си.

"Смущава ни обаче развитието на инициативата и това, че първоначалната идея за съвместни решения за подпомагане на пациентите се отклони в посока изместване на БЛС от ролята му на партньор.
По време на брифинга за медиите с изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени представители на медицинските дружества и ще бъдат представени различни идеи за промени. Подобни идеи не само не са обсъждани с нас като партньор, но и представители на БЛС не са поканени на срещите", твърдят в писмото си до д-р Станимир Хасърджиев, председател УС на НПО, от Лекарския съюз.

От съсловната организация напомнят, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени между НЗОК и Българският лекарски съюз. Всяка промяна в рамковия договор за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз.

На същата позиция е и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), откъдето съобщиха, че подкрепят заявената от УС на БЛС позиция и нейните основания за оттегляне от Алианса.

"Потвърждаваме и ще работим в посока въвеждане на електронни рецепти, протокол и направление, което е в полза на нашите пациенти и ОПЛ в сътрудничество с БЛС. Не приемаме временната ситуация с възникналата пандемия да се използва и за други, освен посочените цели", завършват писмото си от Сдружението на личните лекари.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !