Лекарите, които поставиха стент на новородено, с приз Посланик на доброто

OFFNews 01 март 2023 в 15:52 977 0

приз

Снимка OFFNews

проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ и д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Лекари от Националната кардиологична болница, които поставиха стент на новородено със сърдечно увреждане, получиха наградата „Посланик на доброто“ за 2022 г. на Държавната агенция за закрила на детето. 

Призът бе връчен на началника на Клиниката по детска кардиология в НКБ проф. Анна Кънева. „Това отличие е за Матей – бебе, родено преждевременно с екстремно ниско тегло, на което поставихме стент при тегло 1 кг. Днес той е на 6 месеца, тежи 5 кг и е едно здраво бебе“, каза на церемонията проф. Кънева.

Животозастрашаващото състояние при малкия Матей е овладяно благодарение на професионализма, бързината и високата квалификация на екип от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи на НКБ.

Матей е едно от 250-те деца в тежко състояние, които лекуваме всяка година със сърдечна операция или интервенционална процедура. Така всъщност спасяваме 250 семейства, връщаме здравето, спокойствието им, усмивката на лицата им, поддържаме вярата в успехите на медицината. Лекарите и медицинските сестри със своя професионализъм и всеотдайност даряват добро с пълни шепи, допълни проф. Кънева и припомни, че в Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.

Държавната агенция за закрила на детето връчва наградите „Посланик на доброто“ за четвърта поредна година. Отличието е израз на благодарността на държавната институция към хората, които са помогнали и подали ръка на дете в беда и така връщат вярата в обществото, че добротата съществува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!