"Лекарите бяха превърнати във високообразован пролетариат"

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2015 в 13:34 3502 2

Лекарският съюз трябва да предложи стандартите, по които ще се провежда лечението на пациентите. Министерството на здравеопазването ще определи кои заболявания в кои пакети ще влизат. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който присъства на работна среща на БЛС на тема "Акредитационен съвет и национални експертни лекарски бордове" в УМБАЛСМ "Света Екатерина".

Изцяло разчитаме на високата ви експертиза, заяви Москов към колегите си. Според него лекарите в България са били жертва на политическа недобросъвестност, която е довела до изкуственото разделяне и противопоставяне на различните специалности. Тази политика превърна лекарите във високообразован пролетариат и аз се радвам, че БЛС вижда реалните проблеми и има волята да ги реши. В момента системата страда от непрозрачност и лошо финансиране, допълни министърът.

Проф. Асен Гудев, председател на борда по кардиология, горещо подкрепи волята на министър Москов да премахне „модела на работа на ишлеме, който в България хипертрофира“ и роди цяло поколение, не заможни, а алчни лекари.

Няма нито един ангажимент, който моят екип да е поел пред БЛС и да не е изпълнил, заяви министър Москов в подкрепа на тезата си, че министерството, гилдията и академичната общност трябва да работят в тясна симбиоза, за да съчетаят високите медицински познания с реалната сила и власт на БЛС и да върнат достойнството на професията и доверието на пациента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2015 в 14:21

Абсолютно вярно, но за социализма. Тогава всички висшисти тръгваха с 95-100 лева началта заплата, докато шофьорите не приемаха по-малко от 250, а миньорите бяха над 1000 - това междувпрочем си беше сърцевината на т.нар. диктатура на пролетариата. Сега лекарите, с малки изключения, са сред високо платените висшисти. С тях въобще не могат да се сравняват инженерите и икономистите, например. За филолозите да не говорим.
Един семеен лекар с 2000 пациенти, например, тръгва от 4 000 на месец. За съжаление не рядко лекари с по 1-2 специалности получават по-малки заплати.

14.07 2015 в 13:57

Всички специалисти с висше образование си бяха високообразован пролетариат по времето на социализма.