БСП ще сезира КС за промените на Москов в здравното осигуряване

OFFNews 07 юли 2015 в 16:24 2428 3

От БСП ще търсят подкрепа за внасяне на жалбата до Конституционния съд (КС) срещу промените в Закона за здравното осигуряване заради разделянето на пакетите на такива със социално значими заболявания и други, които не са.

Това каза на председателя на БСП Михаил Миков пред журналисти на редовната пресконференция в централата на партията.

„За никого още не е ясно кои заболявания са социално значими, но при всички случаи става въпрос за достъп до здравеопазване”, обясни Миков.

Той обясни, че президентът Росен Плевнелиев не е отговорил на писмото им, в което настояваха той да наложи вето на приетите промени, които положиха основите на реформата на здравния министър Петър Москов,

По думите на Миков държавният глава дори вече е издал указ за публикуване на законопроекта.

От БСП подчертаха още, че трябва да се изясни дали Плевнелиев има правото да предлага на парламента провеждането на референдум.

Според Миков въпросът има ли право президентът да прави предложения стои на полето на конституцията. Той посочи, че в закона за допитванията това е изрично установено, но в конституцията актовете, които държавният глава може да издава, са укази, обръщения и послания.

По думите на Миков в конституцията изрично са изброени правомощията на президента и там, където е дадена възможност закон да му даде право, то това е винаги свързано с персонални въпроси. „Този въпрос трябва да се изчисти, защото указ не е издаден за това предложение, а е внесено направо предложението, нещо като писмо до НС”, каза още лидерът на левицата.

Миков изрази и мнението си, че на гръцкия референдум хората са се противопоставили достатъчно категорично на несправедливостта в отношенията с неговите кредитори.

"Необходим е много баланс и разум на двете преговарящи страни, за да се намери разумно и справедливо решение, в основата на което по никакъв начин не бива да бъдат само финансовите съображение”, заяви лидерът на социалистите.

Той бе категоричен, че е нужна промяна на подхода, защото отговорът на гръцките граждани би трябвало да породи много сериозни политически изводи в Европа за порядъка, за отношения и най-вече за справедливостта.

„Очевиден е дефицитът на мерки, на позиция на правителството по отношение на последиците за България – за българската икономика, за българските производители”, каза още Миков.

Според него при нас има натрупване на два процеса – свиване на пазарите във връзка със ситуацията в Източна Украйна, санкциите към Русия, контра -санкциите на Русия и ситуацията в съседна Гърция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!