Лекари от Лом: Пристигат млади хора с COVID, приключват за часове

OFFNews 28 октомври 2021 в 10:01 4644 0

"На практика почти всички легла при нас са интензивни. Пациентите пристигат в тежко или критично състояние, има и млади хора на 30-35 г. Приключват за часове. Идват много късно, с двустранни пневмонии, с дихателна недостатъчност, инфаркт на миокарда, белодробна емболия, внезапен сърдечен арест."

Така описа ситуацията в COVID отделението на ломската многопрофилна болница д-р Елка Дафинкичева, началник на отделение по вътрешни болести по bTV.

Вчера болницата във Видин обяви, че отделенията са пълни почти на 100%, пациентите ще се насочват към Монтана и Лом. Там положението не е по-добро, има едно свободно интензивно легло. Вчера са били изписани 10 души, а приетите са 12, обясни лекарката, но заяви, че пациенти не се връщат.

"Четирима лекари са на смяна, не почиваме, редуциран е и сестринският персонал. От 12 лекари сега сме 4, трима помагат от други болници, сестрите от 22 са 11, нощем обикновено дежури една сестра. Манипулациите са много. Случва се сестрите да колабират и се налага да ги реанимираме", каза д-р  Дафинкичева.

По думите ѝ пациентите са много и се увеличават:

"Миналия месец през отделението са преминали 113 COVID болни, а до момента са 156 и като добавим и тези 64, които са лежащи в момента, това е за октомври, пациентите се увеличават", обясни тя.

Не е по-различна ситуацията в отделението по реанимация, където има трима пациенти в критично състояние, 8 други лежат в отделението по палиативни грижи, обясни д-р Чавдар Антонов, завеждащ отделението и добави, че на практика почти във всички отделения има болни с коронавирус, макар да са постъпили по повод други заболявания.

Той  също обясни, че има дефицит на лекари и сестри, но се справят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови