Лекар: Разделихме се на ''мангъровисти'' и ''мутафчиевисти'', но не се научихме да се пазим

Александър Атанасов 08 октомври 2020 в 09:03 7069 0

"Млад лекар е диагностициран с коронавирус. Симптомите му са леки. Засега. Притеснен, той отправя недотам рационалния призив да се тестваме при всеки нововъзникнал симптом от страна на дихателните пътища. Това, хора, се нарича съвест и загриженост – качества, които са изчезнали в нашето „общество“. Под поста му вместо подкрепа се излива океан от кретенизъм в чист вид. Коментарите под този пост са яркото доказателство за провала ни като общество в управлението на пандемията. За съжаление, цената ще я платим всички пряко или не.", коментира на стената си във Фейсбук д-р Александър Атанасов, педиатър в МЦ "Малчовците".

От стигмата над заразените с COVID-19, безсмислените спорове в социалните мрежи и липсата на навици за предпазване от инфекции според д-р Атанасов има един безспорен резултат - провалът ни като общество в управлението на пандемията. Публикуваме текста, без редакторска намеса.

Провалихме се в разбирането, че това е опасен вирус, но не е Божие наказание. В отчаяните си опити да отречем истината измисляме конспирации, звучащи почти като детски приказки. Други пък първо ни плашеха със смърт и с чували, а сега ни натякват, че трябва да се научим да живеем нормално с вируса. Някои ги направиха и министри.

Не се научихме да се пазим и по-тъжното, не научихме рисковите ни групи да се пазят.

Огромната част от възрастните ни хора не носят предпазни средства правилно. Не, маските не са, за да мълчим. Те са, за да пазим другите от нас.

Представете си, че съм хирург и вечерта, преди тежка онкологична операция, се заразявам с грип. Ако на другата сутрин вляза без маска, ще заразя и пациента си. До следващата вечер аз ще съм болен, но пациентът ми може да умре. Затова са и маските, и миенето на ръце, и стоенето настрана от кихащи и кашлящи и стоенето вкъщи, ако кихаме и кашляме. Затова. Впрочем благодарение на засилените мерки в Южното полукълбо сезонният грип беше силно ограничен тази година, а това значи спасени човешки животи.

Издигнахме едно лабораторно изследване в култ и му се кланяме сякаш от него зависи живота ни.

Позитивният PCR означава просто, че имате частица от вируса в себе си. Не определя дали сте в инкубационен период, активно болен или се възстановявате. Негативният PCR пък не значи, че не сте болен. Достатъчно много примери се дадоха по телевизията за пациенти в критично състояние с отрицателни изследвания. В същото време ни го искат, за да пътуваме. Производител на PCR да си в наши дни…

Театри и кина затворени, а кръчмите отворени. Това трябва да влезе в учебниците по тъпология.

Разделихме се на „мангъровисти“ и „мутафчиевисти“ и водим Сталинградски битки във фейсбук. Кога ли най-накрая ще спрем да се делим? Пуста му българска черта…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови