КЗК поиска и помощник-фармацевтите да могат да изпълняват рецепти

OFFNews 06 януари 2015 в 17:29 3420 0

Комисията за защита на конкуренцията предложи да се направят промени в наредбата за отпускане на лекарства, заплащани от Здравната каса.

От КЗК предлагат да отпадне текстът, според който медикаменти по лекарско предписание могат да се продават само от магистър-фармацевти, а това да могат да правят и помощник-фармацевтите. Тъй като при продажбата на предписани от лекар медикаменти, не се изискват фармацевтични познания, обясняват от КЗК.

От Комисията допълват, че се налага преработване на Наредба № 4 още и заради неяснота за това дали въведената задължителна проверка на здравния статус на хората, купуващи лекарства, заплащани от НЗОК, може да се прави само от магистър-фармацевт или това могат да правят и помощник-фармацевтите.

Според Комисията това право трябва да бъде дадено и на други, освен на магистър-фармацевтите.

Освен това според КЗК на помощник-фармацевтите трябва да се даде и право да въвеждат данните от рецептурните бланки и протоколите в електронната база данни.

От КЗК предлагат още във вземането на решение за изискванията към софтуера за обработка на данните от рецептите и протоколите, както и отчетът пред НЗОК, да участват и собствениците на аптеки, а не само представители на Касата и на Българския фармацевтичен съюз.

От Комисията са категорични, че трябва да отпадне изискването рецептите да се обработват за определено време, тъй като това влияе негативно върху конкуренцията.

От КЗК са категорични и че се налага да се въведе по-ясно определение на „отпускане на лекарства по лекарско предписание“, защото има противоречиво тълкуване на процеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови