Криза за медици в общинските болници в столицата, в Свищов търсят дарители за ковид отделението

OFFNews 26 октомври 2020 в 10:46 1597 0

Снимка Архив

70 пациенти с коронавирус се лекуват в общинските болници в София, общият брой легла е към 500, но предстои той да бъде увеличен през следващата седмица, като всяка болница трябва да предвиди 10% от леглата си за лечението на заразени с вируса. Това каза по БНТ заместник-кметът Дончо Барбалов.

Според Барбалов голямото предизвикателство е осигуряването на лекари, сестри и санитари. Той призова всички студенти по медицина да се включат в лекуването на COVID-19.

Столичният зам.-кмет каза още, че е засилен контролът по спазването на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, магазини. Не се плаща наем за общинските имоти, които са затворени заради пандемията. Отстъпката за тротоарно право пък е 30% до края на годината.

Продължават разговорите за по-активно включване и на личните лекари, съобщи Барбалов.

Общинският кризисен щаб в Свищов обяви дарителска кампания за разширение и подобряване на условията в ковид отделението в общинската болница "Д-р Димитър Павлович".

15 са леглата в новосъздаденото ковид отделение в Свищовската болница. В момента там се лекуват 7 доказано болни и трима пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция.

Дарителската кампания е за постелъчен инвентар, отоплителни уреди и инфузионни стойки за отделението.

Кметът на Свищов и председател на Общинския кризисен щаб Генчо Генчев заяви, че проблемът е с битовите условия. Сключен е договор с лекар-инфекционист, набират се медицински сестри.

Генчев посочи, че в едно от неизползваемите общежития на Стопанската академия в Свищов се подготвят 40 легла при евентуално увеличение на броя на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !