Конференция за редките болести събира пациенти, специалисти и институции в Пловдив

OFFNews Последна промяна на 05 септември 2019 в 16:05 970 0

Снимка Pixabay

От 13 до 15 септември 2019 г. в Конгресен център на Международен панаир - Пловдив ще се проведе 10-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци.

Събитието е под патронажа на Комисията по здравеопазване в 44-тото Народно събрание и Министерство на здравеопазването и се очаква да събере близо 300 представители на пациентската общност, специалисти от България и чужбина, и студенти по медицина. 

Основна тема в научната програма са новостите и актуалните тенденции в диагностиката, лечението и проследяването на редките болести и развитието на европейските референти мрежи. В рамките на дискусиите ще се обсъжда и достъпът на българските пациенти до иновации в областта на редки болести. Участниците ще могат да се запознаят с опита на специалисти от САЩ, Италия, Испания и Великобритания.

На 14 септември, събота, в рамките на Конференцията, със специална церемония ще бъде отбелязана и петнадесетата годишнина на Информационен център за редки болести и лекарства сираци (ИЦРБЛС). Центърът стартира своята дейност през 2004 г. в Пловдив и е първи по рода си в Източна Европа.

За редки болести се смятат тези, които засягат по-малко от 1:2000 души, като до момента медицинската наука е открила между 6000 и 7000 такива заболявания. Около 350 хиляди българи са засегнати от някакво рядко заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови