Кои са най-честите усложнения при грип

OFFNews 03 февруари 2023 в 09:34 1443 0

д-р Теодора Димитрова

Снимка ВМА

д-р Теодора Димитрова, Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинската академия

Бактериалните инфекции на горните дихателни пътища са най-честите усложнения, особено при деца, възрастни над 60 години и хора с хронични придружаващи заболявания, коментира д-р Теодора Димитрова от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинската академия.

Според статистиката, около 20% от децата и юношите развиват остър среден отит по време на грипната инфекция. При възрастните също наблюдаваме висок процент на усложнения от страна на средното и вътрешното ухо.

При около 87% от болните с остър среден отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна инфекция. В начална фаза на засягане на средното ухо се зачервява търпанчевата мембрана и това може да единственото усложнение, коментира специалистът.

Друга отличителна черта на „грипозния отит“ (остър среден хеморагичен отит) е силната болка в ухото, намален слух, изтичане на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на спукване на хеморагични були – „мехури“ по тъпанчевата мембрана. Добавянето на бактериално възпаление води до гноен среден отит с характерна гнойна секреция от средното ухо, казва д-р Теодора Димитрова.

При изследване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма съществена разлика в слуховите криви в зависимост от причинителя, но в някои случаи при грипните отити се наблюдават спадане на въздушната и костната проводимост за високите честоти.

Д-р Димитрова подчертава, че грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Може да протече без болка, но с внезапно намаление на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор.

Възпалението на слуховия нерв трябва да се лекува незабавно в специализирана клиника, за да се предотврати трайно увреждане на слуха, категорична е лекарката.

Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат симптоми на остър гноен синуит. Честотата им рязко се повишава по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лечение крие риск от орбитални и вътречерепни усложнения.

Възпаления на гърлото

Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост. Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна проява на грипния вирус. Но в някои случаи могат да преминат в остър гноен тонзилит – „гнойна ангина“, перитонзилит и перитонзиларен абсцес, предупреждава специалистът и допълва, че са съпътствани от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено широко отваряне на устата. В тези случаи е наложително преценка от УНГ-лекар за последващо лечение.

Друг тип усложнения са тези на ларинкса. При грип гласът става дрезгав, поради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек задух. Лечението на ларинготрахеита е със специфични противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, пояснява още д-р Теодора Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови