Китайските ваксини срещу COVID-19 не са достатъчно ефективни, две дози не стигат

В Бразилия препаратът "КоронаВак" е показал малко над 50% ефективност

OFFNews Последна промяна на 12 април 2021 в 11:11 1323 0

Китайските ваксини за COVID-19 не са достатъчно ефективни и вероятно ще трябва да се поставят в по-големи дози или комбинирани с други препарати, коментира директорът на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

По думите му Китай и още 60 държави, в които са одобрени китайските препарати, ще трябва да преправят ваксинационните си програми. Някои от промените могат да бъдат смяна на дозата препарат, бройката инжекции и дори времето между отделните дози.

В същото време Гао похвали възможностите на иРНК ваксините – тези на „Пфайзер“/ "Бионтех" и „Модерна“. И двата препарати не са одобрени на територията на Китай.

По-късно след тези изказвания Гао уточни, че не е бил правилно разбран от медиите.

„Подобрението на препаратите и тяхната ефикасност трябва да бъде основна цел на учените по цял свят“, каза той.

Според данните в Бразилия, където се поставя ваксината „КоронаВак“, произведена от китайската компания „Синовак“, ефективността на препарата е малко над 50%. За сравнение – тези на „Пфайзер“/"Бионтех" и „Модерна“ дават 90% ефективност при изследване на резултатите от ваксинационните програми по света.

От Обединените арабски емирства коментираха, че ваксината на китайската компания „Синофарм“ понякога се налага да се поставя в три дози, защото някои пациенти „просто нямали имунен отговор“ след двете дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови