Кацаров: Ваксинационните сертификати ще бъдат преиздадени

OFFNews Последна промяна на 27 май 2021 в 12:45 5747 0

Снимка Архив

Ваксинационните сертификати на тези, които вече имат, ще бъдат преиздадени, след влизане в сила на европейските зелени паспорти, съобщи по Bulgaria ON AIR служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му става дума за 400-500 хиляди сертификата, които могат да бъдат преиздадени в рамките на няколко дни, а останалите ще се издават по новия образец. 

"Има много дълъг гратисен период, в който ще важат старите, което не налага струпване на хората за преиздаване", увери министърът.

А относно ваксините, които ще важат за сертификатите, той посочи, че България признава всички одобрени в ЕС. Този европейският сертификат ще бъде валиден 6 месеца за преболедували, за ваксинираните няма краен срок засега.

Д-р Кацаров коментира и назначаването на д-р Георги Христов за директор на ИА "Медицински надзор":

"Имам свои виждания как да се управлява агенцията. Няма нарушения, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и агенцията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов директор. Проверка е установила доста забавяне и показва, че е имало само 2 трансплантации. Трябва да бъдат около 50-100 годишно, ако искаме да се сравняваме с другите", посочи Кацаров и допълни, че досегашният директор може да продължи да работи в агенцията, но темпото трябва да се вдигне.

Спрените обществени поръчки

"Това е проверка доколко са целесъобразни и полезни парите, които се разходват. Това е временно. Тези, които са започнали, не са спрени. С оглед на финансовото състояние, ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме в момента. Това ни принуждава да търсим всички възможни резерви", каза д-р Кацаров.

Той коментира и назначената проверка в "Александровска болница":

"Проверката е приключила, ще обявя резултатите публично. Навсякъде, където се констатират нарушения в управления, тези обстоятелства ще бъдат проверени и ще се предприемат съответните мерки. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили", посочи той.

В коментар за епидемичната обстановка здравният министър посочи, че затоплянето е основен за намаляване на разпространението на вируса, но опасността не е отминала.

"Не е в резултат на мерките, естественият ход на разпространението е такова. И ако хората не желаят да се ваксинират, ще има и следваща вълна вълна. Мерките не са толкова ефективни - има ефект, но той е слаб", категоричен бе Кацаров.

Според него удължаването на извънредната обстановка е неизбежно, тъй като правителството е обвързало всички мерки с тази обстановка, а граничният контрол също може да се прилага само в тази ситуация. 

Министърът призова към ваксиниране всички и най-вече по-възрастните:

"Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маски и други. Апелирам възрастните хора: възползвайте се от възможността, има мобилни екипи. Влизат чужденци, за да ги ваксинираме, а нашите сънародници имат криворазбрано отношение към този процес", заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови