Кардиолог: Зимата е рисков сезон за сърдечно болните

OFFNews 19 декември 2023 в 12:39 1518 0

кардиология

Снимка Pixabay

През зимата случаите на инфаркт са най-много

Болното сърце е особено чувствително към резки промени в температурата, към студа и циркулиращите вируси. През зимата, пациентите със сърдечносъдови заболявания трябва да се грижат повече за себе си.

"В зимния сезон определено нарастват оплакванията при хора със сърдечносъдови заболявания, тъй като зимата сезон, в който влияе температурата на въздуха, нивото на кислород, влажността и вятъра, каза по БНР д-р Ценка Бонева от Клиниката по кардиология на Александровска болница в София.

По думите ѝ допълнителен фактор е мръсният въздух - смогът, който идва от печките на твърдо гориво, в условията на температурна инверсия е предпоставка да боледуваме повече. Замърсеният въздух е свързан и с отлагането на праховите частици в белия дроб, което нарушава очистващата му функция, и създава предпоставка за повишен брой респираторни инфекции.

През зимния сезон има много вируси, които директно атакуват миокарда. Развива се т.нар. възпалително състояние - миокардит. Симптомите му са болки в гърдите, тежест в сърдечната област, усещане за прескачане на сърцето, лесна умора, може да се появят симптоми за остро настъпила сърдечна недостатъчност, обяснява д-р Бонева.

Зимата е сезонът, в който случаите на инфаркти са най-много, сочат проучванията. Причините са студът, излизането от топло на студено. Атеросклеротичните натрупвания предизвикватт остри коронарни инциденти или остри миокардни инфаркти, допълва кардиологът.

Тя препоръчва на пациентите със сърдечни заболявания да водят умерен и здравословен начин на живот, без екстремни натоварвания. А заради това, че зимата се храним с повече солена и мазна храна, да се включват повече плодове, зеленчуци и поне 30 минути разходка навън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика