Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 ноември

OFFNews 25 август 2021 в 12:02 4120 1

Снимка Getty Images

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 ноември. Това реши правителството на днешното си заседание.

Предложението е на служебния министър по здравеопазване д-р Стойчо Кацаров. В мотивите си той посочи навлизането на страната в нова пандемична вълна: 

"Регистрираме ръст на броя на заразените и хоспитализираните. Това налага да бъде удължена извънредната епидемична обстановка. Срокът от 3 месеца се обосновава с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около 2 - 2,5 месеца, затова считаме, че оптималният срок за удължаване е 3 месеца. Вземаме предвид и особената политическа ситуация и неяснотите около това колко ще продължи да работи това Народно събрание, ще се състави ли правителство или не", аргументира се Стойчо Кацаров.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи началото на нова, поредна, четвърта пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области, като в 50% от областите заболяемостта е над 100 на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Случаи на COVID-19 продължават да се регистрират и сред медицински персонал.

До 14.08.2021 г. в страната с първа доза ваксина срещу COVID-19 са обхванати 20,1% от възрастното население, а със завършен ваксинационен курс са 18,2%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови