Ексклузивно Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Изследване на лошия холестерол при 7-годишните препоръчва кардиолог

OFFNews 28 юни 2024 в 09:16 515 0

Арман Постаджиян

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

проф. д-р Арман Постаджиян

Да се изследва нивото на „лошия“ холестерол при шест-седемгодишните деца, както се прави в други държави, предлага проф. Арман Постаджиян, кардиолог в столичната болница „Св. Анна“.

Проф. Постаджиян участва в експертна среща, посветена на нуждата от експресна диагностика при сърдечносъдови заболявания и инсулт. Високото ниво на лошия холестерол у детето показва, че поне единият родител също има високи стойности на лош холестерол. Ранното изследване на децата ще позволи да се приложи навременна терапия както на детето, така и на родителя, за да го предпазим от преждевременен сърдечносъдов инцидент, каза той за БТА.

Нивото на лошия холестерол вече се изследва профилактично сред 16-годишните, но е силно препоръчително това изследване да се направи сред по-малките деца, добави той.

Ранното откриване на висок холестерол ще трябва да създаде навик у детето, че не бива да пуши, тъй като тютюнопушенето е рисков фактор за сърдечен инцидент. Детето ще се научи и да се храни така, че да не допуска да има проблем с високо кръвно налягане, което е още един рисков фактор, каза още лекарят.

Рисковете на наследствеността

За млади и здрави хора, които имат фамилна обремененост за високи стойности на лошия холестерол - фамилна дислипидемия, има риск за инфаркт в млада възраст, предупреди проф. Постаджиян. Фамилната дислипидимия няма друга изява, освен че нивата на общия и на лошия холестерол са много високи, което води до появата на инфаркти в ранна възраст. По думите му всеки инфаркт, настъпил преди 50-годишна възраст при мъжете и преди 60-годишна възраст при жените, е преждевременен.

Единственият начин да се разбере дали е налично заболяването е изследване на холестерола. Много често фамилно обременени хора не изследват нивата на холестерола си и неглижират риска, каза още той. Важен е въпросът дали сред близките родственици е имало ранен сърдечносъдов инцидент. Ако е имало такъв инцидент, младите трябва да се замислят, защото не можем да избягаме от гените си, каза специалистът.

След гените се нарежда начинът, по който живеем. За фамилната дислипидимия само високото ниво на лош холестерол е достатъчно, за да се образуват плаки по кръвоносните съдове и да се стигне до инфаркт, каза още лекарят. Обикновено фамилно обременените за дислипидимия са млади и слаби, но заради високите нива на лошия холестерол съществува риск да получат инфаркт на 30-40-годишна възраст, добави проф. Постаджиян.

Кои са опасните стойности на холестерола

Не е нормално нивото на лошия холестерол да е 6,5 милимола на литър, а има хора с 15 милимола на литър, каза проф. Постаджиян. Според лекаря е важно, след като бъде установен пациент с високи стойности на холестерола, да се направи каскаден скрининг – да се изследва нивото на холестерол на родителите и на децата му.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови