Измама замеси офталмолога проф. Оскар с ''целебен'' продукт, който коригира зрението за 5 дни

OFFNews 02 февруари 2023 в 10:14 1806 0

измама

Снимка Скрийншот

Фалшива реклама

Фалшива реклама, разпространявана във Фейсбук, замеси името на офталмолога проф. Александър Оскар с "целебен" продукт, който "връща зрението на 97%".

За измамата предупреди самият проф. Оскар в профила си в социалната мрежа, който коментира:

Отново името ми е замесено с разпространението на фармацевтичен продукт, за който дори и не съм чувал. Не се доверявайте на продукти с неизвестен произход, защото, освен че няма да помогнат, могат и сериозно да навредят на здравето ви. Вярвайте на медицина, базирана на доказателствата!

Според една от публикациите водещият специалист е създал нов продукт, който "ще подобри зрението на милиони хора по света". Има и коментари на "пациенти", които са изпробвали лекарството и са се уверили в чудодейните му терапевтични възможности. Мъж споделя, че го е използвал само 5 дни и вече вижда много по-добре, дори е свалил  очилата, които носи от 15 години. В отговор жена пише, че е поръчала "лекарството" по пощата за майка си. "Много по-лесно е, отколкото да ходите при специалист", вълнува се потребителката.

В друга публикация е поместено "интервю" с началника на Клиниката по очни болести в Александровска болница, в което той "разказва"  как идеята за "чудодейния лек" дошла след като години наред майка му имала проблеми с очите.

В трети пост името на офталмолога е объркано с това на пулмолога д-р Александър Симидчиев, който според публикацията произвел фурор на Европейския конгрес на експертите в областта на офталмологията. Оказва се, че специалистът, чието име е объркано е бил "аплодиран на крака в продължение на 10 минути", а от лекарството, което е изобретил се е заинтересувал "най-големият изследователски център в САЩ". Същевременно според незнайните автори "аптеките в България крият метод който връща зрението на 97%".

Фалшивата реклама на "целебни" продукти, в която бе замесено името на проф. Александър Оскар е поредният случай на злоупотреба с водещи медицински специалисти. Неотдавна бяха публично опровергани подобни публикации от името на главния държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови