Южна Африка тепърва започва имунизации срещу COVID-19 на активното население

Кампанията закъсня заради бюрократични грешки, протести срещу ваксинациите и трудни преговори с фармацевтичните компании

OFFNews 20 август 2021 в 08:57 942 0

Снимка Getty Images

В Южна Африка от днес започва ваксинацията срещу коронавирус на хора на възраст между 18 и 35 години. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на правителството, което се опитва ускори ваксинационния процес.

Страната регистрира най-големия брой заразени и починали от коронавирус на африканския континент, но до този момент напълно ваксинираните са по-малко от 8 процента от 60-милионното й население.

Ваксинационната кампания в Южна Африка започна бавно заради бюрократични грешки и затруднени преговори с фармацевтичните компании и протести срещу имунизациите. Първите дози ваксина бяха поставени на здравни работници в рамките на медицинско изследване в средата на февруари, преди да започне ваксинацията на възрастните от средата на май. От 1 август получиха право да бъдат ваксинирани хората на над 35 години.

Правителството си постави за цел достигането на поне 300 хиляди ваксинации срещу коронавирус на ден до края на този месец, но за последните 24 часа едва 195 хиляди души можаха да получат ваксина, съобщи здравното министерство.

Стремежът на властите е до края на декември поне 35 милиона души от населението на страната да получат минимум една доза ваксина срещу коронавируса, като в момента ваксинираните са около 7,7 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!