Италия връща на работа неваксинираните срещу COVID медици

OFFNews 28 октомври 2022 в 16:07 837 1

стетоскоп

Снимка Pixabay

Правителството на Марио Драги беше въвело задължителни имунизации срещу коронавирус за здравните служители

Италиански лекари и медицински сестри, временно освободени от длъжност заради това, че не са ваксинирани срещу COVID-19, скоро ще бъдат възстановени на работа, заяви днес новият здравен министър Орацио Скилачи, предаде Ройтерс.

Причината е тревожен недостиг на медицински персонал и намаляване на заразяванията с коронавирус. Новото правителство също така ще отмени глобите, наложени на хората над 50-годишна възраст, които не са се ваксинирали, каза Скилачи в изявление, публикувано на уебсайта на министерството.

Правителството на предишния министър-председател Марио Драги беше направило ваксинацията задължителна за учителите и здравните работници през 2021 г., а през януари тази година разшири изискването до всички хора над 50 години.

При отказ от ваксинация се предвиждаше временно освобождаване от длъжност за работещите в държавния сектор и глоба от 100 евро за хората над 50-годишна възраст.

В изявлението на сайта на здравното министерство беше посочено, че Скилачи смята за подходящо да има връщане към нормалността и ще прекрати ежедневното публикуване на данни за разпространението на коронавируса, хоспитализациите и смъртните случаи. Информацията вече ще се оповестява на седмична база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews