Исландия стана първата страна, тествала 1% от населението си за Covid-19

Павлина Михайлова 26 март 2020 в 14:58 5508 0

Исландия вече е тествала за COVID-19 над 1% от всичките си 364 000 граждани, което прави грубо 10 405 тествани на 1 милион население. Това я поставя на първо място в света по брой тестове на глава от населението, смята правителството на малката островна държава. И нещо много важно - за разлика от много други страни, в тестването се включват хора, които не показват никакви симптоми на заболяването. „Това усилие има за цел да събере данни за реалното разпространение на вируса в общността, докато повечето страни тестват изключително симптоматични индивиди,“ коментира Торолфур Гурнасон, главен епидемиолог на страната пред BuzzFeed News, цитиран от Nature.com.

Просто Исландия прави нещата малко по-различно от останалите, освен това разполага и с местна компания за медицински изследвания, която предоставя тестовете.

"Ранните резултати показват, че малка част от общата популация е заразена с вируса и че около половината от тези, които са позитивни, са без симптоми", казва Гурнасон. "Другата половина проявява много умерени симптоми на настинка."

Подобно агресивно тестване е почти невъзможно в по-населените страни. То обаче се оказва решаващо в области, най-силно засегнати от новия коронавирус. В малкото северно италианско градче Во, например, беше тествано цялото население от 3 300 души - 3% от жителите се оказаха позитивни, като мнозинството от тях - безсимптомни, твърдят изследователи.

Лука Зая, управител на региона Венето, каза пред италианските медии: „Тествахме всички, въпреки че експертите ни казаха, че грешим. Открихме 66 позитивни, изолирахме ги за 14 дни, след което останаха шестима позитивни. И с това приключихме.” Тази новина беше публикувана на ANSA.it под заглавието „Во – най-здравословното място в Италия”.

Проучване, публикувано в списание Science, установи, че вероятно на всеки един позитивен в общността има 5 до 10 души инфектирани, но неоткрити.

Според друго проучване, в което Исландия не е включена, ОАЕ (10 млн. население) са извършили най-много тестове на един милион души – 12 738, следвани от Южна Корея – 6 148, Австралия, Германия, Австрия, Великобритания. На дъното на таблицата са Колумбия с 82 теста на 1 милион души и Бразилия – с 14.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови