Инициативата ''Лекар на годината'' става на 20 години

Първият насител на отличието е офталмологът акад. Петя Василева

OFFNews 25 юли 2023 в 14:38 785 0

Петя Василева

Снимка Архив

акад. д-р Петя Василева

Инициативата на Българския лекарски съюз "Лекар на годината" отбелязва 20-годишен юбилей през 2023 г. По този повод от съсловната организация припомнят носителите на престижното звание, което се връчва всяка година на 19 октомври - Деня на българския лекар.

Идеята е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите си членове. През годините отличията са претърпели малки промени, имало е години, в които приза „Лекар на годината“ са получавали няколко медици. Традиционните категории за „Лекар на годината“ са за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“; “Лекар на годината”.

Първият носител на отличието е акад. д-р Петя Василева през 2003 година.

Акад.Василева е офталмолог, академик на БАН.

Родена е през 1940 година в София. Завършва Висшия медицински институт в София. От 1995 година е член- кореспондент, а през 2003 година е избрана за академик и става първият носител на най-високия почетен знак “Лекар на годината“.

Автор е на 12 учебника, над 500 статии, членува в ръководството на 12 международни организации, съпредседател за Европа е на Международната агенция за предпазване от слепота. Има магистърска степен от университета “Джон Хопкинс” в САЩ, два мандата е в Световния съвет по офталмология и е сред петдесетте членове на елитната Световна академия по офталмология. Дългогодишен председател на Съюза на очните лекари.

ПриносиИма съществен принос в областта на очната хирургия, възпалителните процеси, трансплантацията на роговица и епидемиологията на очните заболявания.

Акад. д-р Петя Василева е от онази благословена категория лекари, които имат мисията, знанията и таланта да връщат светлината на хора, живели години в мрак.

“Страхотно e, когато човек прогледне пред очите ти”, с вълнение споделя ръководителката на Специализирана очна болница “Акад. Пашев” - база за обучение на МУ-София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!