Имунният отговор след преболедуване може да е по-слаб от ваксината

Надеждата на производители и учени е препаратите да предпазват в рамките на две години

OFFNews 09 февруари 2021 в 09:53 3560 0

Имунният отговор, който се създава след преболедуване, може да е по-слаб, тъй като вирусът потиска имунната система. Имунният отговор, който е създаден след ваксинация, ще е по-ефективен и дълготраен, каза по bTV д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“ и преподавател в Софийския университет.

По думите ѝ измерването на антителата в организма, което се прави в момента, може да покаже, че сме се срещали с вируса, но само по себе си не може да даде информация за ефективността на тези антитела. Именно максималното подсилване на имунната система е и в основата на опитите за комбиниране на ваксини, уточни тя.

Имунологът поясни, че пациентите с автоимунни заболявания също могат безопасно да се ваксинират, с която и да е от разрешените в момента ваксини. Д-р Великова посочи, че отключването на автоимунно заболяване от ваксинацията е възможно теоретично, но досега такива случаи не са наблюдавани.

Истината е, че са необходими много повече фактори от прилагането на ваксината – генетична предразположеност, вирусни заболявания, включително COVID-19 могат да отключат автоимунно заболяване“, обясни д-р Великова.

Тя отбеляза, че първите участници в клиничните изпитвания на одобрените в момента ваксини все още са защитени, което означава минимум 8 месеца, а надеждата на производители и учени е препаратите да предпазват в рамките на две години. Тя призна, че предвид изменчивостта на коронавируса, не е изключен и вариант всяка година да се налага да се ваксинираме с модифицирана според актуалния щам ваксина – също както е с грипа в момента.

По думите ѝ бременните жени и възрастните хора също нямат основание да се притесняват от ваксината срещу коронавируса. Тя обясни, че ефективността на препарата на „AstraZeneka“, която е по-ниска по отношение на инфектирането, но, подобно РНК ваксините, показва 100% предпазване от тежко протичане с болнично лечение, нужда от механична вентилация и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !