Грипна епидемия обявиха в Смолян

OFFNews 17 януари 2024 в 14:10 622 0

грип

Снимка Getty Images

Грипна епидемия

Областният оперативен щаб реши да бъде обявена грипна епидемия в Смолян от 18 януари, заяви пред БТА д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ – Смолян.

По думите ѝ през последните дни се наблюдава рязък скок на нивото на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта, надвишавайки критичната стойност за обявяване на епидемия. Заболеваемостта е достигнала вчера 268,9 на 10 000, докато критичната стойност за грипна епидемия за областта е 207 на 10 000, според данни на РЗИ.

Рязкото повишение на заболеваемостта е регистрирано на 15 януари, след като данните към 14 януари сочат 200,64 на 10 000 души.

Временните противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре включват: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; недопускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика