Гражданска инициатива настоява за спешна реформа в катастрофиралото здравеопазване

OFFNews 12 февруари 2024 в 10:56 2270 1

Снимка Фейсбук/Фондация "Даная"

Гражданска инициатива "Даная за живот"

За спешни реформи в "катастрофиралото" детско здравеопазване се обявиха основателите на фондация "Даная" и 67 влиятелни обществени фигури, които учредиха гражданска инициатива "Даная за живот".

Сред членовете на инициативата са адвокати, писатели, артисти, музиканти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, университетски преподаватели, учители, еколози, инженери, предприемачи.

През следващите 3 месеца "Даная за живот" ще събира подписи в подкрепа на конкретни обществени искания с определен срок за изпълнение. 

Детското здраве е приоритет на властта само на думи и нейното бездействие убива бъдещето, превръща родителите в просяци, в емигранти или в потънали в скръб и самообвинения майки и бащи, нагнетява враждебност между родители и лекари, докато и едните, и другите сме безпомощни жертви на политическата импотентност и корупция, категорични бяха присъстващите.

В петиция те настояват за създаването на дигитална информационна система за всички детски клиники, която да насочва семействата към най-подходящото лечебно заведение според местоживеенето и състоянието на детето. Друго искане е разкриването на гореща телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти.

От инициативата настояват за въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности, проверка и актуализиране на медицинските протоколи в спешната и неотложната помощ, публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болниците и в дигиталната платформа.

Въвеждането на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация с проследимост на решенията, действията и отговорностите е друго искане в петицията.

От "Даная за живот" настояват за въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение за всички специалности; преструктуриране на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в независими орган.

Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, които в срок от 3 месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи.

Пълният ѝ текст на подписката ще бъде публикуван на сайта на фондация "Даная“ и на фейсбук страницата на фондацията. Оттам или чрез електронната поща [email protected] всеки съмишленик може да получи бланка заедно с указанията за попълването ѝ. Информация за подписката ще бъде осигурена и на телефон +359 890 111 375.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

12.02 2024 в 12:38

Май взеха да намаляват лекарите тъдява и се усетихте- ей, че кофти!
Щото кого ще оплювате, биете и съдите сегинка, па и кой ще ви лекува, освен разните там вещици според видовете им... ?! (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!