Готвят промени за личните асистенти в закона за здравето

Хората с увреждания да ползват личен асистент до издаването на ново решение от ТЕЛК предвиждат промените

OFFNews 14 юни 2024 в 16:49 942 0

церемония

Снимка Министерство на здравеопазването

Д-р Галя Кондева в МБАЛ Добрич

Подготвя се промяна в Закона за здравето, за да може хората с увреждания да ползват личен асистент до издаването на ново решение от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Кондева поясни, че и в момента има подобен текст, но е неясен.

Това съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева, което присъства на освещаване на рентгенов апарат в добричката МБАЛ, предаде БТА.

Здравният министър каза, че подобни сигнали са получили по неофициални пътища и затова са предприели обследване на ситуацията. Кондева посочи също, че от декември м.г. е съставена работна група от Агенцията за социално подпомагане и служители в Министерството на здравеопазването, в която са дискутирани точно тези въпроси и затова се налага тази промяна в текста от Закона за здравето. Служебният министър посочи също, че се подготвят и други промени в закона, за да се даде възможност да се изпълнят изискванията по Националния план за възстановяване и устойчивост, за да могат хората, които се ползват от тези услуги, да не ги прекъсват до издаването на ново ТЕЛК – решение.

Галя Кондева каза също, че становището на Министерството на здравеопазването е, че не може да има такова прекъсване и ще се говори отново с Министерството на труда и социалната политика, тъй като има различно тълкование на текста от Закона за здравето. Тя допълни, че, ако все още има такива случаи, всеки трябва да се разглежда по отделно.

Проверка на министерството по сигналите е показала, че при повечето от тях е налице обжалване на решение на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия.

Тя коментира и липсата на фенобарбитал в аптеките.

„Дали е производствен проблемът, или е ценови - трябва да се провери, защото много често ценовите регулации притесняват производителите и те не искат да участват. В момента не мога да отговоря каква е наистина причината за липсата на фенобарбитал“, допълни служебният министър д-р Галя Кондева и обеща да бъде направена проверка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови