Германска биофармацевтична компания започна тестове на ваксина срещу COVID-19 с хора

Китай обяви, че до края на годината ще пусне собствен продукт

OFFNews 19 юни 2020 в 16:47 1561 0

CureVac, немска биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, обяви в петък, че очаква първите резултати от изпитанието на нейната ваксина срещу COVID-19 след два месеца, съобщи БТА.

Питър Кремснер, директор на Института по тропическа медицина, където се провеждат тестовете, заяви, че резултатите ще дойдат "доста бързо", като изследванията с пациенти вече са в ход. Първият участник ще бъде "наблюдаван от отдела за 24 часа", добави Кремснер.

Производителят на ваксината получи в сряда разрешение от германските и белгийските власти да започне изпитания върху хора. Пробната първа извадка включва 168 здрави хора, които ще бъдат тествани в различни институти и болници в двете страни.

По-рано в петък пък стана ясно, че до края на годината може да бъде пусната китайска коронавирусна ваксина.

Това заяви У Цзюню, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

В интервю за телевизия CCTV той потвърди, че Китай е поставил под контрол новото огнище на COVID-19 в Пекин, приветствайки решението на правителството да затвори пазара Синфади, откъдето тръгна разпространението на заразата в столицата.

"Ако контролът върху пандемията на пазара Синфади се беше случил само няколко дни по-късно, предаването на инфекцията щеше да бъде по-неочаквано", заяви той и добави, че в този случай Пекин можеше да се превърне в нов Ухан, ако не бяха навременните мерки за ограничаване, наложени от властите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови