Германия разреши ваксината на Джонсън и Джонсън за имунизация, Норвегия я спря

OFFNews 10 май 2021 в 14:18 1376 0

Германия ще направи ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън" достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар, предаде БТА.

Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат.

Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите членки да решават как да използват ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на "АстраЗенека", станала миналата седмица.

Препаратът на "АстраЗенека" беше отделен за хора над 60-годишна възраст, след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.

Решението на "Джонсън и Джонсън" е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.

Като се има предвид предстоящото пристигане на милиони дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" по-късно през второто тримесечие, има смисъл този препарат да се използва по-широко, подчерта здравният министър. Прогнозите на Шпан са, че 10 милиона дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" ще пристигнат в Германия до края на второто тримесечие.

Норвегия трябва да изключи ваксините срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" от ваксинационната си програма заради риск от редки, но вредни странични въздействия, заяви назначена от правителството комисия, цитирана от Ройтерс.

В същото време, ако някои хора искат доброволно да получат някоя от тези ваксини, това трябва да им се разреши, добави комисията.

На 11 март норвежките власти преустановиха ваксинацията с продукта на "АстраЗенека", след малък брой млади ваксинирани бяха приети в болница заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити. Някои от тях по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за здравеопазване заяви, че ваксината на "АстраЗенека" трябва напълно да отпадне от употреба, но правителството поиска допълнителни становища, включително за ваксината на "Джонсън и Джонсън", която още не е одобрена в Норвегия.

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!