Фармацевтични асоциации предупредиха да не се променят дозировките на ваксините

OFFNews 14 януари 2021 в 09:39 755 0

Главните фармацевтични асоциации от Европа и САЩ препоръчаха да се следват указанията на науката при ваксинационните стратегии срещу COVID-19 и да не се променят дозировките на препаратите за имунизация, предаде Франс прес.

Този апел идва в момент, когато много правителства по света се опитват да се справят с недостига на споменатите ваксини, като заобиколят първоначалните указания за прилагането им.

"Всяка промяна в дозировката на ваксините срещу COVID-19, които са били тествани и разрешени, както и промяната в интервала на поставянето им, трябва да се основава на науката и на прозрачното тълкуване на данните", се казва в общото комюнике на главните асоциации във фармацевтичния сектор в Европа и САЩ. Тези сдружения считат, че ваксинационните стратегии трябва да се основават единствено върху резултатите от клиничните изпитанията и от напредъка на познанията.

Няколко държави възнамеряват да променят дозировката на ваксините, за да отдалечат във времето периода между двете инжекции, препоръчани от производителя. Като интервалът може да стане значителен. По този начин се цели да бъде преодолян недостигът от тези препарати и да могат да бъдат ваксинирани по-големи групи от населението.
Подобен подход е продиктуван от продължаващото широко разпространение на пандемията, най-вече в САЩ и във Великобритания, където беше открита по-заразна мутация на коронавируса.

Главните фармацевтични асоциации от Европа и САЩ изказват опасения, че ако ваксинационните стратегии изпитат затруднения, това ще подхрани допълнително скептицизма срещу ваксините, който и сега е доста голям.

"От жизненоважно значение е да се развива и запази доверието на обществеността от ползата на анти-COVID-19 имунизациите, като се взимат решения единствено въз основата на стабилни научни доказателства", се казва в общото комюнике, като се отбелязва, че само по този начин може да бъде сложен край на пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови