Европейските здравни регулатори препоръчват четвърта доза ваксина при хората над 80 г.

OFFNews 08 април 2022 в 18:40 1112 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчват поставянето на четвърта доза ваксина срещу COVID-19 при възрастни над 80 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От регулаторните агенции се аргументират с високата уязвимост на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор и по-високия риск от тежко протичане на заболяването.

Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение за промени в продуктовата информацията за ваксините.

Препоръките за ваксинация срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, повечето възрастни хора страдат от хронични и други основни заболявания, което допринася за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Затова Министерството на здравеопазването препоръчва хората над 60-годишна възраст и приоритетно тези, страдащи от болести на обмяната като диабет и/или затлъстяване, от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни, бъбречни и други заболявания, да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Това остава най-ефективният метод за превенция на тежко протичане на болестта, включително и при варианта Омикрон.

Според данните, публикувани на сайта на информационната кампания на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 , към 8 април 2022 г. у нас със завършен ваксинационен курс във възрастовата група 60-69 г. са близо 380 хил. души, а с поставена бустерна доза – 190 хил. Във възрастовата група 70-79 г. със завършена ваксинация са 284 хил., с поставена бустерна доза – 176 хил. В групата 80+ със завършен ваксинационен курс са 87 хил. души, а с бустерна доза – близо 54 хил.

Информация за различните заболявания и състояния като рисков фактор за тежко протичане на COVID-19 при възрастните хора може да прочетете на сайта на кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови