Европейските здравни карти ще важат вече и в Сърбия

OFFNews 25 март 2014 в 12:33 1694 0

Европейските здравни карти ще важат вече и в Сърбия

От 1 юни българите, притежаващи европейска здравна карта или удостоверение, заместващо европейската здравна карта, ще могат да използват спешни здравни услуги в Сърбия.

Договорът, позволяващ това, е подписан на 20 март от управителя на Здравната каса д-р Румяна Тодорова и директорът на Института за социално осигуряване на Сърбия Зоран Панович, съобщиха от НЗОК.

Здравните услуги ще се предоставят в лечебни заведения, включени в Плана за мрежата от здравни заведения и частни болници, с които Здравната каса в Сърбия е сключила договор.

При ползването на здравни услуги българи ще трябва предварително да се обърнат към звеното на Републиканския фонд за здравно осигуряване по мястото на временния престой. Там ще им бъде издаден образец ИНО-1 „Здравен лист за чуждестранно осигурено лице и членовете на неговото семейство“. Документът трябва да бъде представен в лечебното заведение, което извършва съответната здравна услуга.

Ако здравните услуги вече са били извършени въз основа на Европейската здравна карта, лечебното заведение ще изиска издаването на образец ИНО-1.

Европейската здравна карта или Удостоверението за временно заместване на здравната карта заменят договорения към спогодбата между България и Сърбия формуляр BG/SRB 111 - „Потвърждение за право на обезщетение в натура за периода на престой в Сърбия“, и имат същата валидност като формуляра, допълниха от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови