Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

ЕМА: Хипертониците да не прекъсват лечението си

OFFNews 31 март 2020 в 10:10 2245 0

Европейската агенция по лекарствата съветва пациентите с хипертония да не прекъсват лечението си. Това съобщи ИАЛ, след множество запитвания дали е възможно медикаментите, които се предписват при високо кръвно, да влошат състоянието при заболяване от коронавирус.

Става въпрос за ACE-инхибитори, които са основен клас лекарства при хипертония, а също и за т. нар. сартани, като ясно се подчертава, че болните трябва да продължат да ги взимат редовно.

ACE инхибиторите и сартаните са най-често използваните средства за лечение на пациенти с високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и заболявания на бъбреците, се казва в съобщението.

Важно е пациентите да не прекъсват лечението с тези медикаменти и не е необходимо да ги заместват с други. Към момента няма доказателства от клинични или епидемиологични проучвания, които показват връзка между ACE инхибиторите или сартани и влошаването на заболяването COVID-19.

Специалистите в лечението на сърдечносъдови заболявания и Европейското дружество по кардиология, вече изказаха становища в този смисъл. За да събере повече доказателства ЕМА активно се обръща към изследователи, които работят за натрупване на допълнителни данни от епидемиологични проучвания, подчертават от европейската агенция.

Освен това ЕМА съветва гражданите да не закупуват лекарствени продукти от неоторизирани уебсайтове или други търговци, които експлоатират страха и грижите на хората, породени от продължаващата пандемия от коронавирус.

Фалшифицираните лекарства могат да съдържат грешно активно вещество или правилното активно вещество в грешно количество, дори и да не съдържат активно вещество.

Възможно е съставките им да са опасни вещества, които не трябва да попадат в лекарствата. Подобни продукти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или до влошаване на здравословното състояние, категорични са от ЕМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови