Експерти препоръчват удължаване на интервала между две дози РНК ваксина

OFFNews 24 февруари 2022 в 16:50 1250 0

Американските здравни власти препоръчват някои хора да изчакват до осем седмици между две дози ваксина срещу COVID-19 на "Пфайзер" или "Модерна", вместо досегашните три или четири, съобщи Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията промениха препоръката си днес с обяснението, че според изследвания по-дългият интервал може да осигури по-продължителна защита срещу новия коронавирус.

Данните показват, че той е особено подходящ за хората на възраст от 12 до 64 години, особено за младежите и мъжете на възраст до 39 години, предаде БТА.

По-дългият интервал може да намали също риска от редкия страничен ефект, при който се появява форма на възпаление на сърцето при някои млади мъже. Тази препоръка за по-дълъг интервал не се отнася за всички.

Първоначалният период от четири седмици все още е по-добър за хората с отслабена имунна система, за навършилите 65 години, за тези, които са застрашени от тежка форма на болестта.

Въпреки че вече много хора са напълно ваксинирани, д-р Уилям Шафър от университета "Вандербилт" каза, че препоръката е уместна. В началото на пандемията имаше натиск за спазване на строг график. Оттогава стана ясно, че по-големият интервал намалява рисковете от възпаление на сърцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!