Експерт: При болестно затлъстяване жените губят 9 години живот, а мъжете - 12

OFFNews 12 октомври 2022 в 12:06 1078 0

д-р Явор Асьов

Снимка УМБАЛ "Александровска"

д-р Явор Асьов, гл. асистент в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“ и национален експерт за лечението на затлъстяването

Според съвременните изследвания над 250 заболявания са свързани със затлъстяването – сърдечносъдови, захарен диабет, ставни, болести на репродуктивната система. При болестно затлъстяване жените губят 9 г. живот, мъжете - 12 г. Данните съобщи ендокринологът д-р Явор Асьов по Bulgaria ON AIR.

Д-р Асьов е  гл. асистент в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“ и национален експерт за лечението на затлъстяването.

В последните 50 г. честотата на случаите на затлъстяване се е утроила, т.е. надали може да се търси като причина в гените това да се случва. 2 млн. души от възрастното население в България е със свръхтегло, като половината от тях са със затлъстяване, а при децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях – със затлъстяване, посочи ендокринологът.

Той обясни, че всеки може да разбере дали има затлъстяване, като изчисли индекса на телесната си маса, разделяйки теглото на ръста на квадрат. Ако цифрата е над 30, трябва да се потърси лекарска помощ. Специалистът препоръча да се следи и обиколката на талията. По думите на д-р Асьов при жените талията е добре да бъде до 80 см, при мъжете - до 94.

Основният проблем според специалиста е късното търсене на лекарска помощ и то основно заради съпътстващите заболявания.

По думите му по-тревожно е положението при мъжете, докато жените в България търсят по-рано лекарска помощ, тъй като за тях това е козметичен проблем. „Мъжете отиват на лекар, когато се развие диабет или сърдечно заболяване – 10 г. след развитието на болестта. При тях видимото затлъстяване е около талията, при жените повече в областта на ханша“, уточни д-р Явор Асьов.

Ендокринологът предупреди, че в основата на затлъстяването е неправилното хранене. Той не препоръчва крайни диети за кратък период от време, защото се получава йо-йо ефект.

Трябва да се промени режимът на хранене, да бъде добре структуриран и да се спазва през целия живот в забързаното ежедневие. За предпочитане е консумацията на повече зеленчуци, немазни меса, риба, въглехидрати – хляб, картофи, ориз, плодове. Най много трябва да се избягват мазни, пържени храни, сладки, напитки с калории, включително и алкохол. С газираните напитки внасяме в организма калории, без да имаме чувство на ситост, добави ендокринологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови