ЕК започна изграждането на Европейски здравен съюз

OFFNews 11 ноември 2020 в 17:25 1254 0

Снимка Jennifer Jacquemart/ EC - Audiovisual Servicе

Европейската комисия започна изграждането на Европейски здравен съюз, като излезе с предложения за укрепването на рамката на ЕС за здравната сигурност и за засилването на ролята на ключовите агенции на ЕС в кризисни ситуации.

"Нашата цел е да защитим здравето на всички европейски граждани. Пандемията от коронавирус показа необходимостта от повече координация в ЕС, от по-устойчиви здравни системи и по-добра подготвеност за бъдещи кризи. Променяме начина, по който се противопоставяме на трансграничните заплахи за здравето. Днес започваме да изграждаме Европейски здравен съюз, за да можем при криза да защитим гражданите с висококачествени грижи и да осигурим на Съюза и на неговите държави членки възможности да предотвратяват и управляват извънредните здравни ситуации, които засягат цяла Европа", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По-солидната рамка на ЕС за здравна сигурност ще включва създаването на план на ЕС за готовност при пандемия, изграждането на укрепена и интегрирана система за наблюдение, докладването на показателите на здравните системи (наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал и др.) и засилена координация в случай на криза по отношение на доставките на продукти.

Комисията предложи и засилването на ролята на ключовите агенции на ЕС, по-специално на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това ще стане чрез увеличаването на правомощия им. 

Центърът за профилактика и контрол върху заболяванията ще може да оказва подкрепа на Комисията и държавите членки при епидемиологичното наблюдение чрез интегрираните системи, готовността и планирането на реакцията, изготвянето на препоръки и варианти за управление на риска, капацитетът за мобилизиране и използване на Работната група на ЕС по въпросите на здравеопазването, както и за изграждане на мрежа от референтни лаборатории.

Европейската агенция по лекарствата ще координира действията, които ще бъдат предприети в рамките на Съюза. Тя ще следи и ще отговаря за овладяваното на риска от недостиг на критични лекарства и медицински изделия, ще предоставя научни консултации относно лекарства, които могат да имат потенциал за лечение, превенция или диагностициране на заболявания. Тя ще координира проучванията за следене на ефективността и безопасността на ваксините и клиничните изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!