ЕК разработи критерии за тестовете за COVID-19 с цел подобряване на ефективността им

Комисията призова да има съпричастност между държавите за справедливо разпределение на запасите

OFFNews 15 април 2020 в 13:28 1239 0

Европейската комисия представи днес насоки за начините за изследване за Ковид-19, с цел ефективно използване на средствата, се отбелязва в съобщението на ЕК, предаде БТА.

Работим усилено и анализираме информацията за управлението на качеството при тестването за коронавирус и при изделията, които се използват в момента, казва еврокомисарят Мария Габриел, цитирана в съобщението.

Резултатите показват, че е необходимо това управление да се подобри, за да се гарантира ефективността на тестовете, добавя тя. За тази цел ЕК разработи критерии за характеристиките на тестовете за подобряване на цялостната им ефективност. Всички европейски граждани ще се възползват от тях също както и стратегията за излизане от настоящата криза, допълва еврокомисарят.

Трайното наличие на надеждни данни е от ключово значение за отмяната на противоепидемичните мерки. За да се постигне това, е необходимо пандемията да се проследява по подходящия начин, включително чрез мащабно изследване, добавя ЕК.

Комисията призовава производителите да предлагат тестове, съобразени с най-съвременните технологии, както и за обединяване на ресурсите за заверка на тестовете. За възможно най-резултатно изследване, правилно използване на тестовете и допълнително съгласуване между оценяването и заверката на характеристиките на тестване, ЕК предлага:

- в следващите седмици да бъде извършена оценка на общите подходи в националните стратегии;

- да бъде създадена мрежа от референтни лаборатории;

- да бъдат изготвени допълнителни насоки за оценка на характеристиките на тестовете;

- да се води борба с фалшивите изделия чрез сътрудничество на международно равнище;

- да се съгласува търсенето и предлагането чрез възможности като клиринговата къща за медицинско оборудване;

- да се извърши съвместно възлагане на обществени поръчки;

- да има съпричастие между държавите в ЕС за справедливо разпределяне на наличните запаси и на лабораторното оборудване към областите, в които те са най-необходими.

Законодателството на ЕС поставя изисквания пред извършването на изследвания. Всеки производител на тестове е длъжен да състави техническо досие, което показва, че тестът е безопасен и целесъобразен. Засега има два вида тестове - за откриване на вируса SARS-CoV-2 и за откриване на антитела. Понякога е трудно да се оцени доколко е ефективен даден тест, тъй като необходимите за целта биологични материали невинаги са на разположение, отбелязва комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!