ЕК и Европарламентът ограничават дейността си заради заразен колега

В Италия затворят училищата и университетите

OFFNews 04 март 2020 в 16:51 2423 0

Европейската комисия и Европарламентът ограничават дейността си заради заразен с коронавирус служител, съобщи ТАСС. 

"Мога да потвърдя, че сред служителите на европейските институции има първи потвърден случай на заразяване с коронавирус. Обществените прояви и достъпът до сградите на институциите (ЕК, Европарламент, Съвет на ЕС) ще бъде ограничен, съобщи представител на Европейската агенция по отбрана.

Диагностицираният с коронавирус служител от агенцията се е върнал от Милано и в събота информирал шефовете си, че има симптоми на грип. Взетите проби са потвърдили наличието на COVID-19. Пациентът има леки симптоми на болестта и е поставен под домашна карантина. Всички сътрудници, които са били контактни с него, ще работят от вкъщи в продължение на 14 дни.

Италия

Италия затваря училищата и университетите си заради заразата. Решението на правителството е учебните заведения да останат затворени до средата на март и влиза в сила от утре (5.03), предаде ANSA.

По последни данни жертвите на коронавируса в Италия са 79, заразените 2 263. 160 души са се излекували. Случаи на заразени има почти във всички региони, най-много са в двата епицентъра Ломбардия и Венето.

Правителството подготвя допълнителен пакет от мерки. С ново постановление се въвежда дистанция не по-малко от метър между хората на обществени места, изключват се здрависването, прегръдките и целувките. На хората над 75 години се препоръчва да не излизат от къщи.

Възможно е властите да разширят т. нар. "червена зона", в която влизат 10 града от северната област Ломбардия и 1 град в съседното Венето, където има локални взривове на инфекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!