Еднодневният прием в болница ще намали фиктивните престои, смята Иван Кокалов

OFFNews 19 февруари 2024 в 12:24 2494 0

Иван Кокалов

Снимка Скрийншот

д-р Иван Кокалов

Приемът в болница за един ден ще намали осезателно фиктивните престои в болниците в страната, заяви по БНТ д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според него, за да се случи това, трябва да има засилен контрол и да няма прегледи, които точат парите от Здравната каса. 

"Идеята е да се пестят пари от излишни хоспитализации. В България всяка година това число нараства. Нараства първо, защото няма електронна проследимост и контрол. Мисля, че това трябва да се случи, защото останалото увеличаване на броя на хоспитализациите черпи пари точно от болничната помощ, каза представителят на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му злоупотреби с обществен ресурс има и в извънболничната помощ, дори при зъболекарите, където има фалшиво отчитане на протези. "Контролът ще намали бройката на измамните прегледи, които точат Касата", подчерта той и допълни, че все още гражданите плащат повече от държавата.

Кокалов каза още, че с разпределянето на средствата за фонда се преследват политически цели. "Нон сенс е да се говори, че намаляват парите за болниците, Това не е така", каза той и подчерта, че все още извънболничната помощ е недофинансирана.

Джипито трябва да има интерес да лекува пациента, но докато му се заплаща на брой пациенти в практиката това няма как да се случи, смята Кокалов. Според него информационната кампания за профилактичните прегледи трябва да бъде насочена към гражданите, да бъде подпомогната и от пациентските организации.

В коментар за заплатите на работещите в болниците той уточни, че в Националния рамков договор е записано, че съотношението между минимална и максимална брутна заплата не може да е повече от 1 към 10, а там където е по-голямо, за да не се връщат пари, се допуска да е 1 към 15.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика